Kunnat ovat talouskriisissä - myös Lappeenranta. Miksi tähän on jouduttu ja mitä pitäisi tehdä? Viimeisen vuosikymmenen ajan Suomessa on ollut pyrkimys laskea tuloveroja. Verotus onkin keventynyt huomattavasti. Tilastokeskuksen mukaan kokonaistuloveron alennus on ollut noin  7-8 prosenttiyksikköä kaikissa tuloluokissa. Kun julkisen sektorin tulot muodostuvat pääasiassa tuloverosta ja arvonlisäverosta, on asiaa sen tarkemmin laskemattakin selvää, että tuloveron alennuksella on ollut radikaali vaikutus julkisen sektorin kokonaistuloihin. Samaan aikaan menopuolella ei ole tapahtunut mitään. Tätä vajetta on nyt useamman vuoden katettu velan otolla.

Samanaikaisesti tuloveron laskemisen kanssa valtio on tasaisesti siirtänyt velvoitteitaan kuntien hoidettavaksi. Kuntien valtionosuuksia ei ole kuitenkaan  kasvatettu vastaavasti. Toisin sanoen valtio on sysännyt kunnille seurauksen hyvinvointivaltion ajamisesta umpikujaan. Nyt kunnat ovat luonnollisestikin korviaan myöten veloissa, ja  mitä valtio tarjoaa lääkkeeksi? No kuntauudistusta tietenkin. Valitettavasti kuntauudistuksella ei millään pystytä paikkaamaan tuota verotulojen vajetta. Lisäksi kuntauudistus väistämättä johtaisi palvelujen keskittymiseen ja lähipalvelujen katoamiseen. Hyvinvointivaltiota on mahdotonta pitää yllä nykyisin edellytyksin, tehtiinpä kuntauudistus tai ei.

Mielestäni meillä on kaksi vaihtoehtoa: hyvinvointivaltion sisältö pitäisi toden teolla purkaa ja katso mitä se on syönyt. Vain siten voitaisiin päättää, mitkä julkisin varoin kustannetut palvelut ovat niitä tärkeitä peruspalveluja, ja mistä voitaisiin luopua. Ja tällä en nyt tarkoita keskustelua "lopetetaanko teatteri vai ei". Jos nykyiset verotulot eivät riitä sellaisen hyvinvointivaltion ylläpitämiseen, jollaisen haluamme, täytyisi löytyä yhteisymmärrys korottaa veroja. Tämä on loppujen lopuksi  aika yksinkertaista. Ongelma on vaan se, että suurten puolueiden puheet hyvinvointivaltion ylläpitämisestä näyttävät olevan pelkkää retoriikkaa ja todellisuudessa tavoitteena onkin amerikan mallin mukainen hyväntekeväisyysvaltio.